9 Ağustos 2017 Çarşamba

Geçmişten Günümüze Gelen Telefon Yolculuğu


     Hayatımızı kolaylaştıran ürünlerin başında teknolojinin gelişmesi sayesinde kitle iletişim araçları olmuştur. Hiç kuşkusuz ki bu kitle iletişim araçlarının en başında da telefonlar gelmektedir. Telefon günümüzde her yönüyle insanlar arasındaki en önemli iletişim aracıdır. Şimdi de hayatımızın önemli bir iletişim parçası olan telefonların gelişim sürecine bakalım:

     Telefonlar günümüze gelene kadar farklı şekiller ve modellerle karşımıza çıkmışlardır.

     Graham Bell'in ilk telefonu icat etmesiyle birlikte insanlık adına yeni bir dönem başlamış oldu. Bununla beraber telefonların günümüze dek gelen tarihsel sürecide başlamıştı. Graham Bell, icat etmiş olduğu ilk telefona ''Radyafon'' adını vermişti.

Günümüze Kadar Gelen Telefonlar Modelleri

     Geçmişten günümüze kadar hayatımıza birçok telefon modelleri girmiştir. Şimdi bunları inceleyelim:

AHİZELİ TELEFONLAR

Graham Bell'in ilk telefonu icat etmesiyle birlikte telefonların gelişim süreci de hızlanmaya başlamıştır. İlk telefonun icat edilmesinden sonra ilk ahizeli telefonlar ortaya çıkmıştır. Bu telefonun özelliği ise sesin gidip gelmesi adına dinleme ve konuşma için iki ayrı mekanizmasının olmasıdır. Bu sistem sayesinde mikrofon da gelişmiştir.



RADYO DALGALI TELEFONLAR

Ahizeli telefonlardan sonra radyo dalgalarının sesi iletmesiyle radyo dalgalı telefonlar ortaya çıkmıştır. Marconi isimli bir mucit radyo dalgalarını kullanarak böyle bir sistem geliştirdi. Bu telefon tüm dünyaya yayılarak gelişmiş ve denizaşırı görüşmeler yapılmıştır. Radyo frekansları sayesinde karadan ve denizden haberleşme imkanı ortaya çıkmıştır. Bu şekilde iletişim sağlayan cihazın adı telsiz olmuştur. Bununla beraber ilk telsiz telefonlar üretilmeye başlanmıştır.



TUŞLU TELEFONLAR

Çevirmeli telefonların ardından teknolojinin gelişmesi sayesinde tuşlu telefonlar ortaya çıkmıştır. İlk tuşlu telefonların ortaya çıktığı zaman dilimi 1960 yıllarına dayanmaktadır. Bu dönemin telefon teknolojisinin popüler olduğu dönem olarak söyleyebiliriz. Elektronik alanındaki teknolojinin gelişmesi sonunda ilk tuşlu telefonlar üretilerek satışa sunulmuştur. Evlerde kullanılan elektronik telefonlar da piyasaya sürüldü. Tuşlu telefonların ardından ilk ekranlı ev telefonları üretilmiştir. Bu tuşlu telefonlar cep telefonlarının piyasaya sürülmesinden sonra önemini yitirdi.



CEP TELEFONLARI

İlk cep telefonu 1983 yılında Motorola firması tarafından üretilmiştir. Bu telefonun mucidi Martin Cooper adında bir kişi olmuştur. 850 gram ağırlığında olan ilk cep telefonu ile 35 dakika kesintisiz konuşulabiliyordu. DynaTAC 8000X isimli bu cihazın şarj olma süresi toplam 10 saat kadar oluyordu. Bu telefonun özelliklerinden biride tuşlu olmasıydı.



Motorola, daha sonra 1989 yılında MicroTAC 9800X isimli yeni bir telefon modelini piyasaya sürdü. Bu telefon 350 gram ağırlığında olup, ilk kapaklı ve ekranlı cep telefonu olarak bilinmekte idi.



Cep telefon üretiminde yeni rakipler ortaya çıkmaya başlayınca piyasada yeni modelli telefonlar görülmeye başlandı. Bu rakiplerden ilki Nokia'dır.

Nokia

Telefon sektöründe Motorola'ya rakip olarak Nokia ortaya çıktı. 1991 yılında Nokia 1011 serisi ile cep telefonu üreticiliğine başlayarak, günümüze kadar gelen cep telefonlarının da öncüsü olmuştur. Nokia'nın ilk antensiz cep telefonu olma özelliği gösteren 8810 serisi büyük bir ilgi görmüştür.



Siemens

Cep telefon üreticiliğinde ün yapmış bir diğer rakipte Siemens'tir. 1997 yılında Siemens, S10 modelli bir telefon üreterek piyasaya dahil oldu. Bu model ilk renkli ekrana sahip cep telefonu olmasından dolayı büyük bir ilgi gördü. Ancak bu ilgi, batarya sorunu ve tasarımından dolayı uzun sürmedi.



Ericson

2001 yılında üretmiş olduğu T39 modeli ile dikkatleri üzerinde topladı. Bu telefonun en önemli özelliği bir SMS veya MMS kullanmadan veri aktarımı sağlayan bir bluetooth özelliği olmasıdır. Yine renkli ekran ve GPS özelliği bulunan T68 modelli telefonda ilgi görmüştür.



3G Teknolojisi

2004 yılında Motorola firması ilk görüntülü konuşma yapabilen RAZR isimli bir model piyasaya sürdü ancak pek tutulmadı. Görüntülü konuşma ve hızlı internet dönemini başlatan olay 3G teknolojisi olmuştur. 3G teknolojisi 1998 yılında Japonya'da, 2003 yılında Avrupa'da ve 2009 yılında Türkiye'de kullanılmaya başlanmıştır. Bu sayede telefondan görüntülü konuşma ve internete hızlı bağlanma süreci başlamıştır.



AKILLI TELEFONLAR

Akıllı telefonlar çağımızın son teknolojik cihazları olarak her geçen gün yeni özellikler sunarak karşımıza çıkmaktadırlar. İlk akıllı telefonu Motorola firması Simon ismi ile duyurmuştur. Simon, ilk dokunmatik özelliğine sahipti ancak günümüzdeki akıllı telefonlarla kıyaslanacak bir özelliği bulunmamakta idi.



IPhone

İlk akıllı telefon Apple firması tarafından üretilmiştir. Akıllı telefon olarak kullanılan ilk cihaz IPhone 1 dir. Bu telefon, tuşsuz dokunmatik ekran, multimedya, kablosuz internet gibi özellikler sunması kullanıcıların dikkatini çekmiştir. Bu özellikler sayesinde bir bilgisayar gibi olan telefon, büyük satışlar yaparak önündeki ciddi rakiplerini geçmiş ve böylece akıllı telefon modellerinin başlangıç temelini oluşturmuştur. Apple, günümüzde hala IPhone serilerine devam ederek kullanıcılarının dikkatini çekmektedir.



Android Sistemli Telefonlar

IPhone akıllı telefonlardan sonra Samsung, Galaxy serileriyle android sistemli telefonlar üretmeye başlamıştır. Galaxy serisinde ilk akıllı telefon İ900 olmuştur. Daha sonra Samsung, Galaxy S serileriyle insanların ilgisini çekmeyi başararak, android sistemli telefonlar olarak popüler hale gelmiştir.



LG Optimus

2011 yılında android işletim sistemli akıllı telefonlar üreterek sektörde yerini almıştır. LG firması, Optimus ile akıllı telefon pazarına dahil olarak büyük başarılar elde etti.



Nokia Lumia

Nokia, Microsoft ile güçlerini birleştirip, akıllı telefon sektörüne Lumia modeli ile girerek pazardaki yerini aldı.



     Bu yazımızda sizlere geçmişten günümüze gelen telefon modelleri hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte her geçen gün yeni modeller ve telefonlar ile karşılaşmaya elbette devam edeceğiz. Çünkü, her gün, her ay yeni modelli akıllı telefonlar piyasaya dahil olmaktadır.

     Sizlerde konu hakkındaki fikir ve düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.



, ,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder