20 Temmuz 2017 Perşembe

Var Olan Spor Dalları


     İnsanlar kendi yetenekleri doğrultusunda çeşitli spor dalları ile ilgilenmişlerdir. Sportif faaliyetler bir çok alanlara ayrılmıştır. Bunlardan bazıları bireysel, bazıları da toplu ya da takım halinde yapılan sporlardır. Futbol, basketbol, voleybol, hentbol, hokey gibi sporlar takım halinde yapılırken; bisiklet, atletizm, yüzme, tenis, boks, okçuluk vb. gibi sporlarda bireysel olarak yapılan spor dallarındandır. Sporu zevk olarak yapanlara amatör sporcu, meslek haline getirip ve bundan para kazanan sporculara da profesyonel sporcu denilmektedir. Kendine özel kuralları ile oynanan, oyun sahası, oyuncu sayısı ve malzemelerinde değişiklik gösteren sportif faaliyetlere spor dalları denir.


     Peki insanlar hangi spor dalları ile ilgilenmektedirler, şimdi bunlara bakalım:

FUTBOL

11 kişilik iki takımdan oluşan ve belirli ölçülere sahip sahada iki takımın karşılıklı olan kalelerine futbol topunu ayaklarıyla atmalarına dayanan bir spor türüdür. Herhangi bir takım rakip kaleye topu atmayı başarırsa o üstünlük sayısını ele geçirir ve en fazla gol atan takım oyunu kazanan taraf olur. Futbola ait çeşitli kurallar ve terimler bulunmaktadır. Dünya'da en çok izlenen, oynanan ve sevilen spor dallarının en başında gelmektedir. Futbol ile ilgili her ülke kendi liglerini oluşturup, takımların birbirleriyle mücadele ettiği gibi Uluslararası turnuvalar da düzenlenmektedir.

BASKETBOL

Beş kişilik iki takımın oluşturduğu ve elle oynadıkları bir oyun olan basketbol, topu 3.05 metre yükseklikteki çemberden geçirmeye dayanan bir spor çeşididir. Basketbol da çeşitli kurallar çerçevesinde oynanmaktadır ve çemberden en çok sayı atan takım galip sayılmaktadır.

VOLEYBOL

Altışar kişiden oluşan iki takımın topu üç pasla filenin üzerinden geçirmeye ve rakip takımın sahasına düşürmeye dayanan spor dalıdır. Voleybol, Amerika'da icat edilmiştir. Set oyunları şeklinde oynanmaktadır ve üç seti alan takım galip gelmektedir. Sette beraberlik durumlarında oyun set olarak uzamaktadır.

HENTBOL

Futbolun el ile oynanan versiyonu olduğunu söyleyebiliriz. Kapalı salonda 11'er kişilik iki takım arasında topun elle oynanarak rakip takımın kalesine sokulmasına dayanan spor dalıdır. İlk kez İstanbul'da açık alanda oynanan bir spor olan hentbol, daha sonraları Anadolu'ya da yayılmıştır.

TENİS

Küçük bir topun raketler yardımıyla oyun sahasının ortasında gerilmiş bulunan file üzerinden geçirilerek karşı sahaya atılmasıyla oynanan bir spor dalıdır.

MASA TENİSİ

Bir masanın iki tarafında bulunan sporcuların ellerinde bulunan raketler yardımıyla küçük bir topu, masanın ortasına gerilmiş file üzerinden karşı tarafa geçirilmeye çalışılan spor türüdür.

POLO

İki takım arasında, top ve sopalar yardımıyla at üzerinde oynanan bir oyun türüdür. Uzun sopalar yardımıyla küçük topun rakip kaleye atılması hedeflenerek sayı kazanılmaya çalışılır. Bu oyunu oynayan oyuncuların hem ata binme hem de topa vurma becerilerinin iyi olması gerekmektedir.

KAYAK

Fiber veya plastik maddelerden yapılan kayaklarla kar üzerinde çeşitli yönlere kaymaya dayanan spor dalıdır.

SU KAYAĞI

Ayağa takılı kayaklar yardımıyla, hızla giden bir teknenin arkasına bağlı olan halata tutunarak su üstünde kaymaya dayanan spor dalıdır.

SU TOPU

Havuzda 7'şer kişilik iki takımdan oluşan, batmaz olan bir topu rakip takımın kalesine atmaya dayanan su sporlarından biridir. Su topu oyuncularının süratli ve iyi yüzücü olma özelliklerine sahip olmaları gerekmektedir. Bu oyun ilk olarak İngiltere'de ortaya çıkmıştır.

SÖRF

Dalgaların üzerinde uzun bir boarddan yararlanarak ayakta kaymaya dayanan spor dalıdır.

HALTER

Halterin geçmişi ilkel topluluklara kadar gitmektedir. Halterin bir spor dalı olarak kabul edilmesi 18. yüzyılın sonlarına dayanmaktadır.

TEKVANDO

Rakibe karşı silahsız olarak, çıplak el ve ayaklarla yapılan savunma tekniklerini içeren spor türüdür. Tekvando el ve ayakla savunma sanatıdır. Tekvando sadece bir yetenek ve teknik olmayıp, aynı zamanda felsefi ve insancıl değerler toplamıdır.

JUDO

Rakibe vurmadan güç ve denge unsurlarını kullanarak savunma yapmaya dayanan spor dalıdır. Bu sporun amacı zihinsel ve ahlaki disiplin ile sağlam karakterler yetiştirmek ve vücudu kuvvetli, faydalı ve sağlıklı yapmaktır. Judoda şiddet kullanmamak esastır.

ATLETİZM

İnsanların yaptığı en eski spor dallarından biridir. Fiziksel güç, dayanıklılık, sürat, çeviklik gibi özellikler gerektirir. Koşma, yürüyüş, atlama gibi çalışmalar, etkinlikler, oyun ve yarışmaların bütününü ifade eder.

BİNİCİLİK

Binicilik sporunun tarihi insanların atı ehlileştirerek binmeye başladığı dönemlere rastlar. At terbiyesi, engel atlama, kros gibi bölümlerden oluşan bayan ve erkek sporcuların yarıştığı atlı bir spordur. At ve binicilik Türkler arasında önemli bir yere sahiptir.

GOLF

Geniş bir çim arazisi üzerinde doğal ve yapay engeller bulunan, özel bir topu sopalar yardımıyla her parkur sonundaki deliğe isabet ettirme esasına dayanan açık alan spor türüdür. Rakibe ve skora karşı oynanmayan bir oyundur.

     Bunların dışında kalan diğer spor dallarını da şu şekilde sıralayabiliriz.
Badminton                    
At Yarışı                     
Okçuluk                               
Atıcılık
Yüzme                          
Kürek  
Yelken 
Kano
Boks 
Karete 
Eskrim 
Avcılık
Dalgıçlık 
Denizcilik 
Güreş 
Jimnastik
Konkurhipik 
Beyzbol 
Çim Hokeyi 
Buz Hokeyi
Snowboard 
Körling 
Patinaj 
Kriket
Rugbi 
Planör 
Paraşüt 
Atlama
Modem Pentation 
Softball 
Triatlon 
Biatlo
Curling 
Luge 
Paten 
Halk Oyunlar
Satranç 
Dans 
Fitness 
Yoga
Amerikan Futbolu 
Amerikan Güreşi 
Bilardo 
Dağcılık
Rafting 
Araba, Motosiklet ve Bisiklet Yarışları




, , , , , , , , , , , ,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder