12 Temmuz 2017 Çarşamba

Geçmişten Günümüze Moda'nın Tarihçesi

     Merhaba Blog Kalemi, takipçileri sizlere bu yazımızda geçmişten günümüze gelen moda tarihinden bahsetmeye çalışacağız. Bir önceki yazımızda moda ile ilgili genel bilgiler vermiştik. Moda hakkında verdiğimiz genel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

     Her şeyin bir tarihsel geçmişi olduğu gibi moda dünyasının da bir geçmişi vardır. Moda, günümüzde toplum hayatının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Böylesine toplum hayatında yer edinen modanın, yapılan araştırmalar tarih öncesi çağlara kadar uzandığını göstermektedir. Zaman içerisinde her şeyin değişip, geliştiği gibi moda dünyasına da değişip, gelişmiştir. Eski çağlardan beri giyime duyulan gereksinim, insanların güzel görünme ve dikkat çekme, istekleri ve arama çabaları bizlere modanın tarihçesini ortaya koymaktadır. İlk çağlarda Çin, Babil ve Asurluların çeşitli şekillerde yünden yapılmış, elbise giymeleri o dönem için moda hareketlerinden biri olmuştur. Bu dönemde, farklı coğrafyalarda yapılan arkeolojik kazılar sonucu bulunan değişik desenli kumaşların bulunması o zamanda modanın olduğunu ortaya koymaktadır. Yine Mısırlılar, kendilerini sıcaktan koruyabilmek için ince kumaşları tercih ederken, Sümerlerde manto tarzı elbiseler tercih edilmiştir. Roma ve Bizans'ta ise tunik tarzı giyimler tercih edilmiştir. 13. yüzyılda modanın gözdesi asiller ve soylular olmuştu. 13. yüzyılda soyluların giydiği kıyafetler, halkın kıyafetlerinden farklı idi. 14. yüzyılda Avrupa'da giyimde tarz değişiklikleri olmuştur. 14. yüzyılda abartılı olan etekler, 15. yüzyılda uzun ve geniş olmuştur. 15. yüzyıldan sonra terzilik alanında yeni gelişmeler meydana gelmiştir. Bu sayede kişiler kendi zevkleri ile moda örneklerini oluşturmuşlardır. 16. yüzyılda yüksek belli kostümler ile değerli mücevherler moda tarihinde yer edinmiştir. Özellikle 17. ve 18. yüzyıllarda çiftçi ve işçiler genellikle kumaş ve giysilerini kendileri dikmişlerdir. Bu dönemde Avrupa giyiminde sadelik ön planda idi.

     Moda kelimesi asıl olarak 1900'lü yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. 19. ve 20. yüzyıllarda moda dünyası gelişmiş ve moda evleri adı altında çeşitli dikim yerleri ortaya çıkmıştır. 19. yüzyıldan sonra moda geçmişe başkaldırarak gelişmeye devam etmiştir. En önemli başkaldırı kadının özgür olması olmuştur. Bu dönemde kadın hazır giyimleri ve basitleştirilmiş modeller yerini almıştır. 1914 I. Dünya Savaşı'nda kadınlar hastaneler, fabrikalar gibi çeşitli işlerde çalışmışlar ve böylece daha erkeksi olan kıyafetler giymişlerdir. I. Dünya Savaşı'nın insanlar üzerindeki etkileri modaya da yansıdı ve insanlar böylece askeri tarzdaki modellere ilgi duymaya başladılar.



     1920'li yıllarda insanlar, modaya uygun giyinmeye başlamışlardır. 1920'li yıllarda kadınların, erkek kıyafetleri giymeleri dönemin modası olmuştu. Bu dönemin en önemli moda olayı ise erkek giyimi olan pantolonun, kadınlarında giymeye başlamasıdır. Abiye, kürk ve tuvaletler bu dönemin kıyafetleri arasındadır.

     1930'lu yıllarda kadın modasında değişimler görülmektedir. Bu dönemde düz kesimlerden çapraz kesimlere yönelinmiştir. Kürklü yakalar ve uzun elbiseler dönemin modasını oluşturmuştur. Bu döneme damga vuran bir gelişmede sinema olmuştur.

     1940 yıllarında kadınlar tek tip giyinmeye başlamıştır. Bu dönemde üniforma giymek moda olmuştur. Kemer sıkma, gösterişli ve süslü şapkalar 1940'lı yılların modasını yansıtmaktaydı. II. Dünya Savaşı sonrası gençler arasında Amerikan traşı, tenis ayakkabısı gibi Amerikan tarzları benimsenmeye başlanmıştı.

     1950 yılları modası kendini siyah renk ile belli etmiştir. Giyimlerde yeni moda akımları yaratılmıştır. Bu dönem modasında stiller değişerek ince bel ve görünür kıvrımlar halini almıştır.

     1960 yıllarında moda da yeni bir stil doğmuştur. 1960'lı yıllarda uzaya gitme yarışları moda dünyasını da etkilemiştir. Modacılar uzay kıyafetlerinden esinlenerek uzay konseptleri yaratmışlardır. Bu dönemin gençleri özgür ve kuralsız giyimlere yönelmiştir.

     1970 yıllarında moda da sınırlar ve kesin uçlar kalkmıştır. Bu dönemde bireysellik ön plana çıkmıştır. Gençler bu dönemde istediklerini giymişlerdir.

     1980'ler bir gösteriş çağı olarak ifade edilebilir. Aksesuarlar, kabarık saçlar, çarpıcı renkler bu yılların önde gelen moda stilini oluşturmuştur. 1980 sonrasında moda özgürlük anlayışı içinde gelişme gösterdi. Bu dönemde rahat giyim ve pratik kıyafetler ön planda olmuştur.

     1990'lı yıllar modaya sadelik getirmiştir. Bu dönemde insanlar şıklığı, rahatlığı ve kullanılabilirliği sağlayan modaya ilgi göstermişlerdir. Moda, 90'lı yıllarda bir güç haline gelmişti. Bu güce moda tasarımcıları sahip olmuştu. Beyaz tişörtler ve denizci gömlekler bu dönemin modasını yansıtan giyimlerin başında gelmektedir.

     2000 yılları modanın yaygınlaştığı, hayatın hızlandığı bir dönemdir. Bu yıllarda herkes aynı şekilde giyinmeye ve aynı tarzı benimsemeye başlamıştı.

     Sizlere bu şekilde modanın geçmişten günümüze tarihsel gelişimini anlatmaya çalıştık. Moda ile ilgili son cümleler olarak da şunları söyleyebiliriz. Moda toplumların geçmişlerine dair bilgiler verdiği gibi gelecekleri hakkında da bilgiler vermektedirler. Ekonomi, toplumsal yaşantı, çevre, savaş, barış, buluş, doğa, iklim, mevsim, sanat, töre, iş, gelenekler, olaylar, meslekler ve bunlar gibi birçok malzemeler moda dünyasının zeminini hazırlamışlardır.

     Bugünün modası olan herhangi bir kıyafet,
     10 yıl sonra itici,
     30 yıl sonra ilginç,
     50 yıl sonra tekrar benimsenebilir.
Sizlerde yorum ve görüşlerinizi aktarabilirsiniz.
, ,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder