9 Temmuz 2017 Pazar

Hayatımızı Kolaylaştıran Teknoloji

 
      Bu yazımızda bilim ve teknolojinin günlük yaşantımızın işleyişini nasıl kolaylaştırdığını anlatmaya çalışacağız.

     İnsanların ve toplumun ihtiyaç ve gereksinimlerinden dolayı teknoloji alanındaki faaliyetlerin ortaya çıktığını bir önceki yazımızda anlatmaya çalışmıştık. İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılamak ve kendi sınırlarını ve gücünü aşan durumlarda teknolojinin sunduğu imkânlardan faydalanma yoluna gitmişlerdir. Böylece birçok teknolojik ürünlerden, araçlardan, gereçlerden ve makinelerden yararlanarak hayatlarını kolaylaştırmışlardır. Hem bu sayede bu araç ve gereçler kullanılarak zamandan da tasarruf sağlanmıştır. Bilim ve teknolojinin gelişmişliği sayesinde her geçen gün hayatımızı kolaylaştıracak yeni ürünlerin ortaya çıktığını görmekteyiz. Bazen öyle oluyor ki bilimin ürettiği bazı gelişmelere hayran kalabiliyoruz. ‘Hatta bu da olur mu’? diye düşünebiliyoruz. Düşünsenize geçmiş zamanda yaşayan insanlara biri çıkıp dese ilerde telefon icat edilecek ve bizlerde bu telefon sayesinde nerede olursak olalım mesafe tanımaksızın birbirimiz ile iletişim kurabileceğiz. Böyle bir üründen bahsedildiğinde o zamanın insanları bunu muhtemelen hor görebilirler veya inanmazlardı. Şimdi baktığımızda ise telefon icat edilmiş ve her geçen gün daha yeni özelliklere sahip akıllı telefonlar ortaya çıkmış ve bizlere sunulmuştur. Bir başka örnek olarak da uçağın icat edileceğini ve havadan uçarak bir yerden bir yere gideceğimizi söylendiğinde kabul görmezdi. Ancak uçak şuan günümüzün en hızlı ve en etkili ulaşım araçları arasında yer almaktadır. Günümüzde bile haberlerde anlatılan teknolojik gelişmelere hayran kalabiliyoruz ve bazen gerçekleşmesine imkân veremiyoruz. Ancak kim bilir ki bilim ve teknoloji sayesinde neler olabileceğini… Çünkü bilim ve teknoloji bizleri etkilemeye devam edecektir. Belki de ilerde başka gezegenlere göçler başlayacaktır. Evet, şuan çok saçma geliyor değil mi? Az önce verdiğim telefon örneği de eğer ilk insanlara bahsedilmiş olsaydı onlara da saçma gelecekti. İşte teknoloji hayatımızda bu derece etkili ve bizleri de etkilemeye devam edecektir.

     Genel olarak bilim ve teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığını söylemek mümkündür. İnsanlar bu sayede kolayca ulaşım imkânlarına sahip olmuşlar, gerekli makineler ile günlük işlerini kolaylıkla yapabilmişlerdir. Dünyada olup bitenlere anında ulaşabilme imkânına sahip olmuşlardır. Bunlar sayesinde insanlar artık yaşamlarını teknolojiye göre yön vermeye başlamışlardır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok işlerimizi cihazlara yaptırmaya başladık. Bilgisayar, internet, telefon, tablet, e-okuyucular, ev eşyaları (çamaşır makinesi, bulaşık makinesi vb.) insanların eli ayağı haline geldi. Hayatımızı şekillendiren teknolojik ürünler vücudumuzun birer parçası haline gelmiştir. Bilgisayarlar sayesinde alışverişleri hatta ev faturalarını dahi tek bir tuşla halledebilir duruma geldik. İnsanların yerlerini robotlar almaya başladı. Bu robotlar sayesinde fabrikalarda, sanayi alanlarında ilerlemeler kaydedildi.

     Teknolojinin hayatımıza girmesiyle olumlu ve olumsuz yönleriyle birçok etkileri olmuştur. Teknolojinin bizlere sunduğu güzellikleri elbette göz ardı edemeyiz. Ancak insanları ve toplumları tembelleştirdiğini, sıradanlaştırdığını ve hazıra alıştırdığını da söylemek gerekmektedir. Telefon ve tablet gibi ürünlerin hayatımıza girmesiyle beraber onlara bağlı olarak yaşamaya başladık. Hatta sabahları uyandığımızda elimizi, yüzümüzü yıkamadan önce bile telefonlara sarılır hale geldik. Telefonlar insanları esir almaya başladı. Hatta bu cihazları daha küçük çocuklar bile kullanmaya başladılar. Telefon, bilgisayar ve tablet gibi dijital ürünlerin artmasıyla birlikte internet ortamında gereksiz bilgi kirliliği de ortaya çıktı. Yine bu ürünlerin etkisiyle insanlar arası iletişim azaldı. Önceden insanların yaptıkları işleri şimdi makineler yapmaya başladı. Fabrikalara ve çeşitli iş yerlerine giren makineler yüzünden insanlar işlerinden çıkarıldılar. Teknoloji geliştikçe insanlar daha fazlasını isteyecek ve bu durumda da ihtiyacımız fazlasını tüketmeye başlayacağız.

     Teknolojinin bize kazandırdıklarını, hayatımızı nasıl kolaylaştırdığını, olumlu ve olumsuz yönlerini bu şekilde sizlere sunmaya çalıştık. Kısaca şunları söyleyebiliriz. Elbette teknoloji hayatımızı kolaylaştırmıştır. Ancak hayatımızı kolaylaştıran bu gelişmelerinde esiri olmamalıyız. Teknolojinin esiri olmak yerine bizlere fayda sağlayacak yönleriyle kullanmaya gayret etmeliyiz.

Konu hakkında ki görüş, düşünce ve yorumlarınızı sizlerde paylaşabilirsiniz.


, ,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder