11 Temmuz 2017 Salı

Moda’da Neymiş?

   
     Hayatımızda yer edinen şeylerin başında moda da gelmektedir. İnsanlar arasında bu yılın trendleri, bu yıl şu çok moda, koleksiyonları, popüler olanları, en çok giyilen kıyafetleri, en çok tutulan ayakkabıları, en çok kullanılan renkleri şunlar gibisinden diyaloglara hepimiz şahit olmuşuzdur. Toplumların sosyal ve kültürel yapısını şekillendiren moda, insan yaşamının vazgeçilmezleri arasında pay sahibi olmuştur. Peki, moda sadece şık giyinmek veya güzel görünmekten mi ibarettir veya bizleri bunlara yönlendiren moda tabiri nedir?



Moda
     Günümüzde moda sadece giyim olarak anlamlandırılmaktadır. Moda kelimesini sadece giyim kuşam üzerinden açıklamak doğru olmaz. Çünkü moda, sadece giyim kuşam üzerinden kıyafetler için kullanılan bir tabir değildir. Moda, insanlar tarafından beğenilen kıyafetler için kullanılmakla beraber bunun yanında sanat, mimari, tiyatro, edebiyat, yemek, yaşantı, düşünce, teknoloji, mobilya gibi birçok konuları da içine alan, toplumun beğenilerini anlatmak için kullanılır. Yani moda sadece kıyafetleri ifade etmek için kullanılmaz. Moda aynı zamanda müzik, sanat, edebiyat vb. içinde kullanılır. Moda Latince ‘’Modo’’ kelimesinden gelmektedir. İtalyancada süslenme özentisi veya geçici yenilik anlamlarında kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde moda kelimesi değişik şekillerde tanımlanmaktadır. Bunlardan ilki değişiklik gereksinimi veya süslenme özentisiyle toplum yaşamına giren geçici yenilik olarak tanımlanır. Diğer bir tanım ise geçici olarak yeniliğe ve toplumsal beğeniye uygun olan şeklinde ifade edilmektedir. Bazı kaynaklarda moda, toplumda farklılaşma, değişiklik, çekicilik ve uyum, etiket, davetler, günlük alışkanlık, tarz olarak da ifade edilir. Moda, sanattan endüstriye, bilimden ilime birçok şeyin algılanışıdır. Günümüzde moda, bayanların vazgeçilmezleri arasındadır. En çok bayanlar ilgili olarak görünseler de erkeklerde aslında modaya ilgisiz değillerdir. Bayanlar kadar olmasa da erkeklerde modayı takip ederler. Özellikle kadınlar için moda dergileri dahi çıkarılmaktadır.

     Moda, toplumun yaşantısını, eğilimlerini gösterdiği gibi bu eğilimleri de şekillendirmektedir. Moda dünyasını şekillendiren etmenlerin başında giyim sektörü gelmektedir. Bazıları modayı pahalı şeyler olarak görürler. Fakat moda pahalı olan her şey demek değildir. Günümüzde asıl olan modayı kimin nasıl ve ne şekilde yönlendirdiğidir. Modayı genellikle üst tabakada ki insanlar yönlendirirler. Burada ki yönlendirici güç giyim ve tekstil alanında faaliyet gösteren büyük firmalardır. Örneğin; bugün moda olan bir renk veya kıyafet ilerleyen zamanlarda tekrar moda olacaktır. Çünkü bu büyük firmalar, ellerinde kalan bu renk veya kıyafetlerin kumaşlarını saklayarak, ileride bu ürünler tekrar moda olunca satabileceklerdir. Ülkemizin ekonomik şartları modayı arka planda bırakmaktadır. İnsanlar, artık neyi istediklerini bilerek, modayı yarış haline getirmeyip, kendine yakışanın arayışı içerisine girmişlerdir. Örneğin; moda olan bir spor ayakkabısı yerine şık görünümlü, rahat olan ve kaliteli fiyata uygun bir ürün seçmeye çalışılır. Bunun en başta gelen sebebi ekonomidir. Moda tasarımcıları da bu duruma çözüm üreterek insanlara yeni ürünler sunmaktan ziyade yeni imajlar yaratmışlardır. Moda artık bizlere yeni ürünler şeklinde değil, yeni imajlar şeklinde sunulmaktadır. Böylece moda, insanların ihtiyaçlarına cevap vererek uygun fiyatlara şık, rahat ürünler elde etmemizi sağlamış oldu. İnsanlar artık giyimi bir öncelik olarak görmüyorlar ve şık giyinme yerini rahat giyinmeye bırakmıştır. Tasarımcılar insanların kendilerini rahat hissedebileceği bir imaj yaratma peşindeler. Artık moda dünyasında yeni bir kavram olan rahatlık ortaya çıktı.

     Moda ve giyim birbirlerine bağlı alanlardır. Bir kıyafet, çok çeşitli renk, doku, imaj ve kumaşlardan üretilebilir. Bu doğrultuda moda ile giyim arasında ilişki kurmak mümkündür. Moda dünyası her yıl, her mevsim farklılık göstermektedir. Hatta geçmiş yılların trendleri olan ürünler yıllar sonra tekrar gündeme gelmektedir. Genel olarak modayı takip edenlerle birlikte takip etmeyenlerde vardır. Bazı insanlar modayı eğlenceli, zevkli, yararlı, vazgeçilmez olarak görürken, bazıları da gereksiz ve taklitçi olarak görürler. Bazı modacıların ortak kanaati ‘Moda insanın kendine yakışanı giymesidir.’ Bence de olması gereken bu. Modanın her yıl değişmesi kıyafet, mobilya, aksesuar, ayakkabı gibi sektörleri de hareketlendirmektedir. Böylece moda her yıl farklı şekillerde, farklı tarzlarda gündeme gelmektedir. Moda da uyumlulukta esas alınmaktadır. Yani kıyafet, saç, ayakkabı, aksesuarlar, makyaj birbiriyle uyumlu olmalıdır. Günümüzde telefon, bilgisayar, internet sayesinde herkes her yerde modayı takip edebiliyor. Bunlar sayesinde yeni trend ürünleri öğrenerek, modaya ayak uydurulmaya çalışılıyor.

     Giyim sektöründe moda dünyasını yönlendiren merkezler çeşitlidir. Bunlar arasında erkek giyiminde ‘Londra’, kadın giyiminde ise ‘Paris’ moda merkezleri olmuşlardır. Dünya’da modanın başkentleri dediğimiz kentlerde vardır. Bu kentler New York, Milano, Paris ve Londra’dır. Bu kentlerde moda haftaları, etkinlikleri ve fuarları düzenlenmektedir. Bu etkinlikler yine Tokyo, Berlin, Dubai, Madrid, Miami, Hong Kong, Sao Paulo, Viyana, Barcelona, Roma, Sidney, Yeni Delhi ve Los Angeles gibi yerlerde de düzenlenmektedir.
   
     Moda ile ilgili bunları söyledikten sonra sonuç olarak şunları ifade edebiliriz. Moda da önemli olan şık, gösterişli ve pahalı giyinmek ve buna uyumlu olmak değildir. Kendi tarzınıza kendinize yakışanı siz bildiğinizde zaten sorun çözülmüş olacaktır. Çünkü siz kendinize yakışanı bilirsiniz. Bana göre de moda insanın kendine yakışanı giymesidir. İnsan kendini rahat edeceği kıyafetleri giydiğinde kendini daha mutlu hissedecektir. Başkasının değil sizin kendi düşünceleriniz daha önemli olmalıdır. Öyle olmazsa kendi giyimlerinizi değil başkalarının düşüncesini yansıtan giyimleri giymiş olursunuz.



,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder