14 Ağustos 2017 Pazartesi

Türkiye'de Telefonların Gelişimi


     Graham Bell'in icat etmiş olduğu ilk telefondan bugüne birçok telefonlarla karşılaştık. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte her geçen gün yeni modelli telefonlarla karşılaşmaktayız. Peki Türkiye, telefon ile nasıl tanışmış bir bakalım:



     İlk telefon ile Osmanlı Devleti zamanında karşılaşmaktayız. Osmanlı Devletinde 1908 yılında ilk telefon kullanılmaya başlanmıştır. Kadıköy ve Beyoğlu santralleri ilk açılan santraller olmuştur. Atatürk’ün emriyle ilk otomatik santral, Ankara'da 1926 yılında hizmete açılmıştır. 1928'de İzmir'de de otomatik santral açılmıştır. Daha sonra da diğer şehir merkezlerinde de telefon santralleri kurularak hizmete açılmıştır. Böylece santraller aracılıyla şehirler arası haberleşme ağı kuruldu. Bu telefonlar daha çok devlet binalarında kullanılmıştır. 1938 yıllarına gelindiğinde telefon ile ilgili çalışmalar PTT tarafından yürütülmeye başlandı. Telefonlar ülkemizde 1900'lerin başında kullanılmaya başlamış olsa da asıl yaygılaşması 1970'lere dayanır. PTT'nin 1970'lerde sonra yürütmüş olduğu çalışmalarla beraber telefonlar ülke genelinde hızla yayılmaya başladı. Bu tarihten sonra artık telefonlar hayatımızın parçası olmaya başlamıştır. Telefon görüşmeleri böylece artık iş yerleri, postaneler, kahveler, telefon kulübeleri veya bazı telefon olan evlerden yapılmaktaydı. Türkiye, 1980'lerden sonra telekomünikasyon alanında büyük atılımlar yapmaya başladı. Bununla birlikte 1985 yılında ülkemizde ilk uluslararası telefon santrali kuruldu. İstanbul Tahtakale'de kurulan bu santral ile 6 farklı ülkeyle bağlantı sağlanabildi. Bu santraller ise;

-Edirne (Bulgaristan) Hattı
-İzmir/Seferihisar (Yunanistan) Hattı
-Antalya (İtalya) Hattı
-İskenderun (Suriye) Hattı
-Diyarbakır (Irak) Hattı
-Ankara (Uydu) Hattı



     1994 yılında da ilk uydumuz olan Turksat 1C fırlatıldı. Böylece uluslararası bağlantıların yerini santraller değil, uydular almış oldu.

     1990'lı yılların başından itibaren ülkemizde artık cep telefonları da kullanılmaya başladı. 1983 yılında ilk cep telefonu olarak Motorola DynaTAC 8000X üretilmişti. 1996 ve 1998 yıllarında Nokia cep telefonlarında devrim yaparak, halkın alım gücünü aşmayacak şekilde telefonlar üretmeye başlamıştır.

     2007 yılından itibaren akıllı dediğimiz cep telefonları piyasaya sürülmeye başladı. Günümüzde son cep telefonları artık bu akıllı telefonlar oldu. Bu cihazlar sadece telefon değil; bilgisayar, televizyon gibi birçok özellikleri bünyesinde barındırmış ve birçok özellikler sunması sayesinde kullanıcıların da hayatını kolaylaştırmıştır.

     Cep telefonlarının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde GSM sistemleri de kurulmaya başladı. GSM sistemi, haberleşme alanında serbest bilgi dolaşımını sağlayacaktır. Bu gelişmeyle birlikte görüntü ve konuşmayı aynı anda aktaran görüntülü konuşma sistemi yaygınlaşmaya başladı. Türkiye'de 1994 yıllarında başlayan görüntülü telefon çalışmaları, 2000'li yıllarda gelişerek artmıştır.

     Türkiye'de kurulan ilk GSM şirketi Turkcell'dir. Turkcell, 1994 yılında kurularak GSM operatörü olarak hizmete başlamıştır. Daha sonra Turkcell'in ardından Telsim kuruldu. Telsim ileriki dönemlerde Vodafone tarafından satın alınarak hizmetine devam etti. 2001 yılında da GSM şirketi olarak Avea'da hizmete başladı.



     Sonuç olarak cep telefonları, geçmişten bugünümüze kadar farklı yerlerde geliştiği gibi ülkemizde de gelişerek ve yaygınlaşarak insan hayatında yer edinmiştir.  
, ,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder