13 Temmuz 2017 Perşembe

Yaşantımıza Yön Veren Spor

     

     Bireylerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli olan spor, ihtiyaç duyulan alanlardan biridir. Çünkü spor, insan bedeni için önemli olduğu kadar ruh sağlığı içinde önemlidir. Bunun için spor hayatımızın her alanında olmalıdır. Peki, hayatımız için önem arz eden spor nedir?

Spor Nedir?
     
     Kişisel veya toplu olarak yapılan, yarışmalara yol açan ve kurallara göre belirlenen hareketlerin her biridir. Başka bir tanım olarak spor, belli ölçüde fiziksel güç ve beceri isteyen yarışmalı ve eğlenceli etkinliklerdir.

Spor Yapmak Önemli mi?

     Eğer sağlıklı bir yaşam istiyorsak spor yapmak elbette önemlidir. Çünkü sağlıklı bir vücuda sahip olmanın yolu spor yapmaktan geçtiği gibi insanlar arasındaki ilişkileri de kuvvetlendirir. Bundan ötürü sağlıklı bir yaşam için spor gereklidir. Kişiler spor yaparak yeni kişilerle tanışarak, yeni arkadaşlıklar edinebilir yani sosyal çevresi genişlemiş olur. Spor, bir nevi insan sorunlarının ilacı olmaktadır. Spor yapmak yaşlı bireyler için önemli etkinliktir. Spor yapan yaşlılar, hem bedenen hem de ruhen rahatlayarak kendilerini mutlu ve dinç hissederler. Aynı zamanda depresyondan uzak durarak kendilerini yalnız hissetmezler. Spor yapmak, yaşlılara böyle etkiler yaratırken, çocuklar içinde güzel etkiler yaratmaktadır. Spor, çocukların sorumluluk duygularını arttırırken, saldırganlıklarını ve agresifliklerini de ortadan kaldırmaktadır. Okul hayatlarında daha başarılı olurlar. Spor yapan çocuklar, sağlam kemik ve kas yapısına sahip oldukları gibi kendilerine dair öz güvenleri de artacaktır. Spor, stresli bir yaşantıdan uzak durmak içinde etkilidir. Spor yaparak beden sağlığımızı koruduğumuz gibi ruh sağlığımızı da korumuş oluruz. Spor yapan bireyler daha iyi düşüncelere sahip olurlar. Spora bir iş veya zorunluluk olarak bakılmamalıdır. Spor, bizler için birer hobi olmalıdır. Sağlıklı ve mutlu olmanın kilit anahtarlarından biri olan spor, sevilerek ve ilgiyle yapılmalıdır. Spor, bireylerin hayat enerjisini arttırdığı gibi insanı da güçlü yapmaktadır. Spor yaparken beslenmenin önemini unutmamak gerekir. Spor yapan insanların dengeli beslenmeleri düzgün olur. Bu doğrultuda birey şişmansa kilo verir, zayıfsa kilo alır. Spor güneşli ve sıcak havalarda yapılırsa tehlike doğurabilir. Bunun için sabah saatlerinde veya güneş battıktan sonra spor yapılması daha uygun olacaktır. Spor yapmak insanları olumsuz düşüncelerden arındırmaktadır. Spor, kişisel olarak iyi bir moral sağladığı gibi kültürel zevk ve duyarlılıkta sağlar. Serbest zamanları değerlendirmeyi öğrenir. Spor, toplumsal olarak da önem taşımaktadır. Toplumsal sorumluluğu geliştirir. Başkalarına ve kurallara saygıyı öğretir. Birlikte iş yapmanın keyfi yaşanır. Toplumun eğitim ve kültürünü arttırır. Tüm bunlar bizlere sporun insan yaşantısı için önemli olduğunu göstermektedir.

Şimdi maddeler halinde spor yapmanın faydalarını inceleyelim:

-Solunum yapabilme yetisini güçlendirir.
-Spor sayesinde yaşlılık etkisi azalır ve cilt daha genç, sağlıklı bir görünüm kazanır.
-İnsan metabolizması güçlenir.
-Terleme sayesinde vücut toksinlerinden arınır.
-Spor, kalbin ve akciğerin daha iyi çalışmasını sağlar.
-Damar sertliği, diyabet gibi hastalıkların minimize edilmesine yardımcı olur.
-Kişilerin yaşam kalitesini arttırır.
-İnsanların fiziksel performanslarını geliştirir.
-Soğuk ortamlara adapte olmayı kolaylaştırır.
-İyi bir fizik sahibi olmayı sağlar.
-İnsanların rahatlamasına yardımcı olur.
-Hafızayı güçlendirir.
-Hayatın güzelliklerini görmeyi sağlayarak hayattan zevk almayı sağlar.
-Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar.
-Bireyleri, toplumları ve milletleri birbirleriyle kaynaştırır.
-Spor disiplini, fedakarlık, sabır, tarafsızlık ve iyi düşünceyi öğretir.

     Her ne kadar spor yapmak zararsız olsa da bilinçsiz bir şekilde spor yapılmamalıdır. Spora başlamadan önce gerekli ısınma hareketlerini yapmak son derece önemlidir. Yine spor yaparken beslenme tarzına dikkat edilmelidir. Spor aç bir karınla yapılmamalıdır. Ciddi rahatsızlıkları olan kişiler spor yapacakları zaman yüksek efor gerektiren spor dallarında doktora danışılarak yapılması uygun olacaktır.


, ,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder